A A A

 

Suport pentru sistemul medical din Republica Moldova

Echipa de medici și asistenți medicali din România, care va ajuta lucrătorii medicali din ţara noastră, în combaterea pandemiei, a ajuns la Chişinău. Specialiştii de peste Prut vor activa în spitalele din Republica Moldova timp de 15 zile. În ultima perioada, ţara noastră a beneficiat de suport şi din partea altor state. Mai multe ţări dar şi organizaţii internaţionale le-au întins o mână de ajutor lucrătorilor medicali implicaţi în lupta cu pandemia prin oferirea echipamentelor de protecţie, dar şi a testelor pentru depistarea virusului. 

 

 

Cei 42 de medici şi asistenţi medicali voluntari din România oferă suport sistemului medical din Republica Moldova, în lupta cu virusul COVID-19, începând cu 30 aprilie. 

 

 

„Gestul  făcut de poporul român, care se confruntă, la fel, cu efectele pandemiei de COVID-19, este unul apreciabil şi de o valoare înaltă. Această activitate vine de la inimă la inimă,  pentru a consolida sistemul de sănătate şi a salva vieţi omeneşti”, a menţionat ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

 

Pe întreaga durată a misiunii, partea română va asigura personalul medical cu echipamente de protecție. 

 

 

„Cu siguranţă, misiunea medicală va reprezenta un schimb bilateral de cunoştinţe, se va acumula experienţă pentru ambele părţi, care va fi numai în beneficiul pacienţilor din Republica Moldova”, a afirmat secretarul de stat al MAI din România, Raed Arafat.

 

 

 

Cele 80 mii de teste pentru depistarea virusului COVID-19, aduse din China, și echipamentele de protecție pentru lucrătorii medicali din prima linie în lupta cu noul coronavirus au fost distribuite instituțiilor medicale din țară. Lotul conține peste 80 mii de kituri de extracție, aproximativ 200 de mii de viziere de protecție, 100 de mii de respiratoare, aproximativ 600 de mii de perechi de mănuși medicale, 50 de mii tuburi de prelevare și echipamente de protecție.

 

 

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat că testele vor fi utilizate în laboratoarele ANSP din Chișinău, Bălți și Cahul. Ministrul a mai precizat că „o parte din echipamente și dispozitive a fost procurată de autorități. Totodată, în lotul de produse livrate se mai conțin și bunuri donate, prin prisma necesităților sistemului medical, dar și medicamente", a precizat Dumbrăveanu. 

 

 

Şi Turcia a oferit ţării noastre ajutoare umanitare. Lotul include 30 mii de măști, 10 mii de combinezoane, 5 mii de ochelari de protecție, 10 mii de perechi de mănuși, 10 mii de saboți, o tonă de dezinfectant pentru mâini. 

 

 

Totodată, 100 de mii de măști și cinci mii de echipamente medicale de protecție împotriva COVID-19 au fost donate ţării noastre de către Guvernul Ungariei. Lotul a fost transmis oficial de ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, aflat într-o vizită la Chișinău. 

 

 

Ambasada Germaniei în Republica Moldova a oferit un lot de ajutor umanitar pentru sistemul medical din țara noastră. Este vorba despre echipamente de protecție individuală pentru lucrătorii medicali din prima linie. Echipamentele, în valoare de un milion de lei, au fost produse în Republica Moldova.

 

 

Săptămâna trecută, cele 36 de structuri teritoriale de asistență socială din toată țara au primit 28 mii de costume de protecție donate prin intermediul Entității Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei. Acest suport, în valoare de 174 mii de dolari, completează lotul de dezinfectanți, mănuși și măști care a fost oferit sistemului de asistență socială, acum trei săptămâni, printr-un efort comun al UN Women Moldova, Guvernului Suediei la solicitarea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

 

 

„Acest suport vine sub formă de echipamente de protecție individuală, pentru că în aceste zile grele pentru R. Moldova sunt mobilizați mai mulți specialiști din prima linie. Grație acestor echipamente de protecție vom asigura securitatea angajaților structurilor teritoriale de asistență socială care sunt acum în prima linie a asistenței pentru aceste persoane vulnerabile", a spus Viorica Dumbrăveanu, Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

 

 

Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Anna Lyberg, a declarat: „Ne bucurăm că putem completa eforturile și munca depusă de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pentru a oferi suport personalului sistemului de asistență socială prin asigurarea cu echipament personal de protecție. De asemenea, mă bucur enorm că am reușit să achiziționăm aceste echipamentele de protecție la nivel local, acestea fiind produse de companii moldovenești, astfel sprijinim și producătorii locali".

 

De la declanşarea pandemiei, mai mulți oameni de bună credință, organizații și companii din țară s-au solidarizat și au donat echipamente și bani pentru sistemul medical. Astfel, Orange Moldova a oferit 15 mii de mănuși de protecție, 15 mii de respiratoare, 15 mii de costume cu nivel înalt de protecție, 15 mii de perechi de încălțăminte de protecție și 2 mii de viziere. Toate bunurile au fost deja livrate instituțiilor medicale spitalicești.

 

 

Un lot de echipamente, care conține 15 mii de respiratoare, a fost oferit de MoldRetail Group. UNICEF Moldova a donat ochelari de protecție, măști, respiratoare și termometre non-contact cu infraroșu. Iar comunitatea evreiască din țara noastră le-a dăruit lucrătorilor medicali mănuși de protecție. Ajutoarele sunt distribuite în toate instituțiile medicale din țară, conform necesităților. 

 

 

 

De asemenea, Uniunea Europeană susține măsurile de urgență în prevenirea și controlul răspândirii noului coronavirus în 90 de comunități partenere ale Programelor „EU4Moldova: regiuni-cheie” și ”UE: Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanţate de UE şi implementate de PNUD. Un prim lot de 23.200 de măști, 20.000 de perechi de huse pentru încălțăminte, 1400 de uniforme de protecție, 80 de termometre pentru monitorizarea temperaturii la distanță, două spirometre, două electrocardiografe portabile, două sterilizatoare, precum și 9000 litri de dezinfectant, achiziționate din fonduri europene, a fost oferit raioanelor Ungheni și Cahul, precum şi unor centre medicale de pe ambele maluri ale Nistrului.

 

 

Până acum, țara noastră a mai primit ajutoare umanitare din Elveţia, Federația Rusă, Statele Unite ale Americii și Polonia.