A A A

 

Sute de mii de moldoveni vor primi ajutoare unice de 700 de lei

 

Peste 590 de mii de moldoveni cu venituri lunare mai mici de 2000 de lei vor primi un suport unic  de 700 de lei în ajunul sărbătorilor de iarnă. Potrivit ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, banii vor fi achitați din 1 ianuarie 2020. 

 

Autorităţile anunţă că ajutorul va ajunge la 400 de mii de pensionari, peste 100 de mii de beneficiari de pensii de dizabilitate, peste 10 mii de beneficiari de pensii de urmaș, 550 de militari și peste 66 de mii de beneficiari de alocații sociale de stat. În acest sens, din bugetul de stat au fost alocate peste 417 milioane de lei. 

 

Achitarea suportului financiar unic va fi efectuată de Casa Naţională de Asigurări Sociale prin intermediul oficiilor poștale din țară. Ajutoarele unice vor putea fi ridicate de către beneficiari până la sfârșitul anului 2020. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, măsura are scopul de a spori protecția socială a beneficiarilor de pensii și alocații cu venituri mici. 

 

Ministerul a majorat şi alocația lunară pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 de lei anual. Banii se vor achita pentru perioada noiembrie - martie. De ajutor pentru perioada rece a anului vor beneficia 198 de mii de familii și persoane solitare. Numărul acestora a crescut cu 28 de mii după majorarea de la 1,95 la 2,2 a multiplicatorului pentru venitul lunar minim garantat, prin care se stabilește dreptul la ajutorul social pentru perioada rece.