A A A

 

Toate instituțiile medico-sanitare primare vor fi asigurate cu medicamente anti-scabie și anti-pediculoză, care vor fi distribuite gratuit populației

Toate instituțiile medico-sanitare primare vor fi asigurate cu medicamente anti-scabie și anti-pediculoză, care vor fi distribuite gratuit populației. De asemenea, în taberele de odihnă, în instituțiile medicale și de învățământ,  personalul medical a organizat examene medicale pentru depistarea acestor maladii. Un Ordin în acest sens, a fost semnat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în comun cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Compania Națională de Asigurări în Medicină.

 

Totodată, prestatorii de servicii medicale, în comun cu organele locale de specialitate în domeniul învățământului  și asistenții sociali au planificat și au desfășurat acțiuni de informare a părinților și elevilor despre  riscurile maladiilor social condiționate, depistarea și  tratamentul acestora, precum și unde trebuie să se adreseze în caz de infecție. 

 

La fel, cu suportul UNICEF Moldova și OMS, a fost produs un poster de informare cu referire la prevenirea intoxicațiilor cu substanțe chimice care vor fi plasate în locurile publice și în farmaciile veterinare. La rândul său, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a asigurat respectarea cerințelor privind comercializarea și utilizarea produselor chimice, precum, informând populația privind riscurile de sănătate publică. 

 

Acțiunile au loc în contextul înregistrării în ultima perioadă a tot mai multe cazuri de intoxicații cu substanțe chimice utilizate de populație în condiții casnice pentru tratamentul diferitor boli, precum scabia sau pediculoza, care se soldează deseori cu cazuri de deces ale copiilor. MSMPS își propune prin aceste măsuri să ridice gradul de conștientizare a populației privind importanța utilizării medicamentelor doar la indicația medicului și prevenirea intoxicațiilor cu substanțe chimice utilizate în condiții casnice. 

 

Conform datelor statistice, din anul 2012 până în prezent au suferit de intoxicații exogene de etiologie chimică 27.360 persoane, dintre care 7.961 copii. Dintre aceștia 859 au decedat, 38 fiind copii.