A A A

 

Tudor Vasiliev: „Alcoolul nu este compatibil cu şofatul”

 

Alcoolul provoacă peste 200 de afecţiuni şi boli. Peste 46 de mii de moldoveni sunt dependenți de acest viciu, dintre care 7.300 sunt femei. Anual peste 580 de oameni sunt diagnosticaţi cu psihoze alcoolice. Cum pot fi prevenite riscurile consumului de tărie aflăm de la coordonatorul Programului național de control al alcoolului, Tudor Vasiliev. 

 

 

Dle Vasiliev, ce înseamnă să fii dependent de alcool? Cât e prea mult? 

 

Pentru un bărbat, se consideră consum moderat până la două doze standarde de alcool. O doză standard conține până la 10 ml de alcool pur. Asta poate fi o sticlă de bere de 330 ml, un pahar de vin de 120 ml, 40 de mililitri de tărie (țuică, divin, coniac). Pentru femei, consumul moderat ar trebui să se reducă la o doză standard pe zi. Consumul de până la șase doze pe zi se consideră periculos, cu riscuri medii. Dependenţa survine de la șase doze zilnice, atunci când avem un consum excesiv şi dăunător. 

 

În Moldova se consumă 15,2 litri de alcool pur pe cap de locuitor. De unde vine această dorinţă de a bea? 

 

Mult timp se considera că alcoolismul este boala modului de trai. Astăzi, etiologia acestei patologii este alta. Este privită ca o maladie cronică a creierului, iar un rol aparte le revin endorfinelor. Din acest motiv, putem spune că sunt persoane, poate și din cauza eredității, sortite să devină alcoolice. Alte aspecte țin de tradițiile, obiceiurile, liberul acces la băuturile alcoolice, dar și costurile mici la astfel de produse. 

 

 

 „În Moldova se consideră că șase pahare de vin sunt o normalitate, dar nu este așa” 

 

 

 

De ce tot mai mulţi tineri cad în capcana acestui viciu?

 

În ultima perioadă a crescut numărul tinerilor care consumă alcool, în special al fetelor. Rata mortalității în rândul tinerilor este de 11,5 la sută. În marea majoritate a cazurilor este vorba despre intoxicații, otrăviri. Și mai grav este că o parte din alcool este contrafăcută și falsificată. Îmbucurător este faptul că procentul tinerilor care nu consumă deloc alcool a crescut de la 16 la 18%. 

 

Îmi amintesc că la începuturile carierei mele, vârsta medie a pacienților cu care lucram era de 54-56 de ani. Și atunci ne propuneam să depistăm boala în stadiul întâi sau doi. În prezent, majoritatea pacienţilor au între 32 şi 36 de ani și sunt depistaţi cu gradul doi sau trei de alcoolemie, destul de târziu. La noi toate persoanele alcoolice, chiar și cele neasigurate, sunt tratate gratuit de către stat. 

 

 

 În ultima perioadă, numărul accidentelor rutiere provocate de șoferii care urcă în stare de ebrietate la volan este în creştere, chiar dacă legislaţia a fost înăsprită. 

 

Eu consider că legile ar trebui să fie mult mai dure. Mulţi dintre cei depistați în stare de ebrietate la volan nu nimeresc la medicul narcolog. În trecut, era obligatoriu să treacă instructajul antialcool și antodrog și nimereau în vizorul nostru. Practic este inadmisibil ca unui şofer să-i fie restituit permisul, dacă medicii narcologi nu au informații despre starea lui. Aceste persoane trebuie să fie supravegheate medical cel puțin 2-3 ani. Acum, mecanismul nu prevede acest lucru. 

 

În prezent, şoferii care vor să-și recupereze permisul, trebuie să frecventează programul „Drink and Drive”, care are 12 sesiuni, printre care o vizită la morgă şi una la spital. Această perioadă, în opinia mea, este prea scurtă, deoarece orice persoană depistată în stare de ebrietate ar trebui monitorizată mai mult timp. Dacă o persoană nu se poate abține urcându-se la volan, înseamnă că probabil este dependentă. 

 

Anterior, instructajul pe care-l ofeream noi, medicii de la Dispensarul Republican de Narcologie, consta din 3-4 zile de lecții obligatorii și controale fulger. Persoana putea fi chemată în orice oră din zi pentru a fi testat şi examinat. Șoferii trebuie să înțeleagă că alcoolul nu este compatibil cu şofatul.

 

Plus la toate, cred că şi regulamentul privind testarea psiho-neurologică a candidaţilor care vor să obţină permisul ar trebui implementat. În virtutea particularităților de caracter, multe persoane sunt explozive, agresive. Ar trebui creată o comisie care să examineze foarte detaliat fiecare candidat. Testarea care se face în prezent este superficială, ar trebui să fie mult mai minuțioasă, aşa ca în ţările europene. 

 

 

„Doar 30 la sută dintre pacienţii care primesc tratament, reuşesc să renunţe la alcool”

 

 

 

 

Care sunt riscurile consumului de alcool?

 

Alcoolul are mai multe efecte asupra organismului. Primul este toxic. Al doilea- imunosupresiv (imunitatea și reactivitatea organismului scăzută). Al treilea - cancerogen. Riscurile dezvoltării cancerelor mamare crește odată cu majorarea consumului de alcool de la 10 ml de alcool pur. Al patrulea este efectul tetarogen, alcoolul contribuie la formarea malformațiilor la făt. Copilul se poate naște cu dismorfie asmetrică a feței, și cel mai strașnic, cu mari probleme de învățare, cu dereglări psihoneurologice și cu retard mental. Acest copil va fi invalid. De aceea, femeile de vârstă fertilă, care vor să aibă copii sănătoși, nu trebuie să consume alcool. 

 

Consumul de alcool este interzis şi tinerilor de până la 18 ani, persoanelor diagnosticate cu maladii gastro-duodenale (gastrită, ulcer) şi celor care consumă substanțe psihotrope, sedative, tranchilizante. La noi se consideră că șase pahare de vin sunt o normalitate, dar nu este așa. 

 

Alcoolul provoacă peste 200 de afecțiuni și maladii. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, peste 3 milioane de persoane decedează anual din cauza alcoolului. În Republica Moldova, rata standartizată a mortalității cauzate de alcool este de 9 la sută. La nivel mondial, potrivit OMS, este de 5,6%. Din păcate, în Republica Moldova se consumă în mod excesiv alcool sau în cantități dăunătoare. Peste 20 la sută dintre moldoveni consumă alcool dăunător. 35 la sută spun că nu întrebuințează deloc băuturi alcoolice. 

 

 

Cum poate fi tratată dependența de alcool?

 

E diferență între tratare și vindecare. Noi, specialiștii ne propunem, în decursul a trei ani de zile, ca pacientul să nu consume deloc alcool. Cu părere de rău, doar 30 la sută dintre cei care primesc tratament, reușesc să se abțină. Noi suntem foarte conștienți că un pacient cu gradul trei de alcoolemie, nu poate fi vindecat pentru că a degradat în dezvoltarea sa ontogenetică și devine agresiv, unii chiar periculoși. Cu părere de rău, aceste persoane nu sunt izolate. Anterior erau plasate în instituții speciale, dar acum sunt lăsate în libertate. În Republica Moldova, 15 la sută dintre persoanele alcoolice supravegheate medical sunt femei, adică fiecare a şaptea persoană din totalul celor monitorizaţi. 

 

În ce măsură codificarea alcoolică este o metodă eficientă?

 

În Republica Moldova sunt aprobate o serie de standarde și protocoale clinice. Un tratament specific antialcool, conform standardelor și protocoalelor clinice ale Organizației Mondiale a Sănătăţii, ar dura aproximativ 3-4 săptămâni, atunci când este sensibilizat organismul. Sunt medicamente speciale care-i permit persoanei să se abțină. Acesta ajunge la noi cu o atracție compulsivă, gândindu-se numai la alcool. Aceste medicamente îl ajută. Recăderile sunt posibile în prima săptămână, prima lună şi a treia lună. De aceea, pacientul primește un tratament specific în instituția medicală. Ulterior, este transferat la medicul de familie, dacă nu există medic narcolog în raion, și continuă un tratament de menținere, antirecidivant. La această etapă poate fi efectuată codificarea. Procedura se aplică doar pacienţilor care sunt puternici şi care au suficientă voinţă. Cu ei lucrează mult psihologii, care îi învață, inclusiv să refuze consumul de alcool. Din păcate, la noi se consideră o rușine faptul de a refuza alcool, iar oamenilor le este ruşine să recunoască că au o problemă şi că au nevoie de ajutor.

 

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din cauza unei persoane care abuzează de alcool, au de suferit alte 7. 

 

Nu trebuie să lăsăm ca starea celui care consumă alcool să se agraveze, chiar dacă la început o să devenim pentru el cel mai mare dușman. Familia are un rol foarte mare și în formarea unor deprinderi sănătoase. Copii nu trebuie să vadă cum părinții lor consumă alcool în mod excesiv. 

 

Ce trebuie să știe un om care bea de ani buni, dar care vrea să renunţe la acest viciu?

 

Fiecare trebuie să fie sincer cu sine. Dacă o persoană nu se poate abține de la consumul de alcool trei zile, trebuie să ceară ajutorul medicului. El are posibilitatea să vină la o consultație anonimă. Noi trebuie să spunem nu tutunului, nu drogurilor iar alcoolului, mai bine mai puțin.