A A A

 

Youth Klinics din Moldova - prietenii tinerilor și adolescenților

Sprijină adolescenții să treacă mai ușor peste provocările vârstei și le dau o mână de ajutor tinerilor care se confruntă cu diverse situații de risc. Vorbim despre cele 41 de centre de sănătate prietenoase tinerilor în Republica Moldova, create între anii 2002-2017. Aici, tinerii au parte de consiliere psihologică gratuită și de suportul medicului ginecolog, urolog, dermato-venerolog, androlog, internist și a unui asistent social. Totodată, tinerii pot primi gratuit contraceptive și pot face testul gratuit la HIV. Datorită activităților implementate de Youth Klinics Moldova (actuala denumire a Centrelor de sănătate prietenoase tinerilor), unii indicatori privind sănătatea tinerilor s-au îmbunătățit.

 

 

„Dă șansă fiecărei zile să fie cea mai frumoasă” - asta a înțeles Mihaela după ce a deschis pentru prima dată ușa Centrului de sănătate prietenos tinerilor din Orhei. Avea 15 ani și de patru săptămâni purta sub inimă o nouă viață. A venit la Centru la inițiativa mamei sale, care a observat primele simptome de sarcină. „Cu doi ani și jumătate în urmă am aflat că sunt însărcinată și am venit împreună cu mama la o consultație la medicul ginecolog. La început, familia a acceptat cu greu noutatea. Cele mai complicate, însă, au fost ultimele săptămâni de sarcină, mai ales că mergeam și la școală, povestește Mihaela.

 

 

Medicul ginecolog a fost cel care a convins-o să nu renunțe la copil. Tânăra spune că sfaturile specialistului au făcut-o să treacă mai ușor peste privirile lungi și întrebările indecente ale celor din jur. Acum fetița sa are 1 an și 6 luni. Mihaela spune că nimic nu se compară cu bucuria de a-ți tine pruncul în brațe, chiar dacă recunoaște că nu era pregătită pentru acest pas. Este convinsă că cele 4 kg și 300 de grame de fericire i-au schimbat întreaga viață

 

 

„Suportul pe care l-am primit atunci a fost esențial pentru mine. Eram destul de timidă la început. Specialistul m-a încurajat și m-a ajutat să am mai multă încredere în mine. Mi-a spus că ar fi bine să nu renunț la copil. Nici eu nu-mi doream asta. Dar atunci, îndemnul medicului mi-a dat mai mult curaj. Simțeam că am un aliat, că cineva este de partea mea”, menționează tânăra.

 

 

 

Cele 41 de Youth Klinics din țară au scopul de a oferi suport tinerilor care se confruntă cu diverse situații de risc sau celor care sunt în căutarea identității. „Neovita” este unul dintre primele Centre de sănătate prietenoase tinerilor create în țara noastră. Timp de 17 ani, acesta a reușit să devină un adevărat prieten pentru mii de adolescenți și tineri prin serviciile și asistența pe care le oferă. „Experiența „Neovitei” a fost preluată, în calitate de centru de resurse, de întreaga rețea de Youth Klinics, care își desfășoară activitatea în fiecare centru raional și municipiu din țară. De asemenea, cu suportul voluntarilor este organizată o amplă activitate de prevenire a situațiilor de risc”, menționează șefa „Neovita”, Galina Leșco.

 

 

Așa am cunoscut-o și pe Daria, una dintre voluntare. Împreună cu echipa sa, tânăra de 17 ani este responsabilă de amenajarea Centrului. Fata spune că a venit la „Neovita” dintr-o simplă curiozitate, iar de atunci nu poate sta departe de oamenii de aici. „Mi-a plăcut atât de mult, încât am decis să rămân. Am mers și în școala mea și le-am vorbit colegilor despre riscurile unei sarcini în adolescență și metodele de contracepție. Pentru mine, acest Centrul este ca o casă cu ușile deschise pentru toți, doar că prin cabinete o să ajungă doar cei care conștientizează că au o problemă și au nevoie de ajutor”, spune Daria.

 

 

Discuțiile cu specialiștii au ajutat-o să-și depășească fricile și să ajungă în cabinetul medicului ginecolog, care i-a depistat fetei un chist ovarian. „Vroiam să merg la un ginecolog, dar îmi era frică, pentru că nu aveam încredere în medici, din cauza mai multor experiențe neplăcute. Medicul de aici mi-a spus din start că discuția noastră este confidențială, iar când acest lucru este repetat de mai multe ori, trezește siguranță (zâmbește). După o lună de tratament, m-am simțit mai bine, iar problema de sănătate a fost remediată, menționează Daria.

 

 

Tânăra de 17 ani este într-o continuă descoperire de sine. Spune că ia luat trei ani să-și accepte orientarea bisexuală. Psihologul Centrului a încurajat-o să meargă la un pshiho-terapeut. „A fost primul psiholog care m-a ascultat până la capăt și nu m-a judecat pentru ceea ce am spus. Am vrut să aflu în ce măsură sunt acceptate persoanele LGBT în Moldova, dacă există un centru. Doar mama mea știe despre orientarea mea sexuală. Ceilalți membri ai familiei nu sunt încă pregătiți să afle”, spune tânăra.

 

 

Medicii, psihologii și asistenții sociali ai Centrelor ajută tinerii și adolescenții să-și identifice hotarele corpului și ale sinelui, să-și înțeleagă mai bine organismul și să-și stabilească identitatea sexuală. Aici ei pot găsi răspuns și suport la toate întrebările care-i macină, fără a fi judecați. Centrele acordă servicii gratuite tinerilor de 10-24 de ani, în probleme legate de sănătatea sexuală reproductivă, sarcina nedorită, infecțiile cu transmitere sexuală, dezvoltarea pubertară, bunăstarea psihologică, dereglările de nutriție, consecințele legate de violență și consumul de substanțe. Tinerii primesc suport și în planificarea unei familii.

 

 

„Este un serviciu pentru care tânărul contează și care-l abordează cu mare respect pentru propria lui personalitate fără a fi judecat, independent de circumstanțele vieții sale. Înțelegem foarte bine procesele prin care trec adolescenții. Doar anul trecut, aproximativ 250.000 de tineri au avut parte de ajutorul rețelei YK. Pe lângă consilierea psihologică și medicală, Centrele organizează și instruiri prin programe pentru specialiști, părinți și tineri. Instruirile se desfășoară atât în incinta Youth Klinici-lor, cât și în școli, biblioteci și centre de tineret. La instruirile pentru tineri participă activ voluntarii Centrelor”, spune șefa „Neovita”.

 

 

Totodată, beneficiarii primesc gratuit contraceptive, medicamente pentru infecțiile genitale și pot face gratuit testul la HIV. Este și cazul Alinei din Criuleni, care recent a mers la Centrul din localitate pentru a-și face gratuit testul, chiar dacă nu avea nicio suspiciune de boală. Tânără consideră că activitatea Centrelor ar trebui promovată mai mult, pentru că mulți tineri din localități încă nu știu despre aceste servicii. „Foarte mulți tineri din sate nu cunosc care sunt metodele elementare de contracepție și nici nu cunosc unde se pot adresa după ajutor. Majoritatea dintre ei caută soluții la multe probleme pe rețelele sociale, precum Facebook, Odnoklassniki sau pe diverse site-uri. Dar, e total diferit când mergi la un specialist calificat, care-ți explică detaliat riscurile, provocările și modalitățile de protecție. Este foarte important ca adolescenții să știe de existența acestor Centre și să nu le fie frică să ceară ajutor calificat, la timp”, spune Alina.

 

 

Potrivit specialiștilor, la nivel național, au început să se îmbunătățească unii indicatori privind sănătatea adolescenților, înregistrându-se un declin în privința sarcinilor și a nașterilor în rândul adolescentelor, infecțiilor cu transmitere sexuală și utilizării abuzive a alcoolului.

 

 

„Datele statistice arată că rata fertilității la adolescentele de 15-19 ani s-a redus cu o pătrime în ultimii cinci ani. Totodată, avorturile, pentru această categorie de vârstă, s-au diminuat cu 20% în ultimii 5 ani. Numărul întreruperilor de sarcină la minorele sub 18 ani a scăzut de aproape de 2 ori în ultimii 3 ani, de la 243 în 2016 la 141 în 2018. Morbiditatea prin infecții cu transmitere sexuală (sifilis și gonoree) la fel s-a redus cu 30% între 2012-2017. Potrivit studiului HBSC Moldova, a scăzut proporția adolescenților de 15 ani care au indicat ca au început relațiile sexuale, de la 18% în 2014 la 13,3% în 2018, iar printre adolescenții sexuali activi de 15 ani a sporit utilizarea pastilelor contraceptive de la 6% în 2014 la 10% în 2018”, menționează Galina Leșco.

 

 

Totuși, în ultimii ani se menține la același nivel, fără tendințe de scădere, incidența prin HIV printre tinerii de 15-24 ani. Potrivit expertului, o altă îngrijorare ține de utilizarea consistentă a prezervativelor de către adolescenții de 15 și 17 ani. Reprezentanții rețelei Youth Klinics își doresc perfecționarea cadrului legal pentru ca tinerii să aibă acces mai ușor la servicii calitative.

 

 

„Am fi fericiți dacă s-ar produce schimbări în modalitățile de finanțare a serviciilor de sănătate, pentru ca să devină mai atractive pentru specialiști. Mulți dintre aceștia pleacă peste hotare din cauza situației financiare precare din țară. Totodată, din punct de vedere legislativ, considerăm că ar trebui modificate criteriile de evaluare a capacităților de decizie ale adolescenților, pentru a fi modificată vârsta acordului personal, în anumite condiții. Totodată, Centrul „Neovita” intenționează să-și extindă spațiul pentru a putea oferi mai multe servicii”, este de părere dna Leșco.

 

 

Serviciul își propune să creeze și echipe mobile care să fie mai aproape de tinerii din sate. „Ne propunem ca echipele să fie formate din doi consultați, pot fi și două asistente medicale și câțiva voluntari, care să meargă regulat prin localități, în baza unui program stabilit. Astfel, tinerii vor putea benefica de mai multe servicii confidențiale, absolut gratuit. Marea problemă este că tinerii din sate se jenează să solicite ajutorul serviciilor din localitățile lor”, punctează Leșco.

 

 

Galina Leșco spune că suportul donatorilor internaționali, precum Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, UNICEF, Organizația Mondială a Sănătății, Fondul Global a fost determinant în consolidarea serviciului, atât de necesar și util pentru tinerii din Republica Moldova. „Primele trei Centre pilot au fost deschise cu suportul financiar al UNCEF Moldova, apoi Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare a jucat un rol esențial în dezvoltarea și extinderea rețelei,  la care, în decursul anilor, a continuat să contribuie și UNICEF. Cu sprijinul OMS a fost stabilit și conceptul de extindere a serviciilor. Avem un suport extraordinar și de la Biroul Regional OMS pentru Europa și Cartierul general OMS privind ghidarea tehnică în elaborarea standardelor de calitate a serviciilor și implementarea diferitor abordări inovative, precum învățarea colaborativă”, menționează dna Leșco.

 

 

Galina Leșco spune că în pofida salariilor mici și a condițiilor modeste de muncă, specialiștii centrelor percep munca cu adolescenții ca pe o misiune etico-morală. Reușesc să învețe de la fiecare tânăr care le calcă pragul ceva nou, chiar dacă au suficientă experiență. Răspunsurile tinerilor care le cer ajutorul nu încetează să-i uimească și să-i facă să conștientizeze că efortul lor este apreciat, chiar și atunci când se așteaptă mai puțin.

 

 

„Nu o să uit niciodată ziua în care centrul „Neovita” împlinea 10 ani. Atunci, la recepție a venit o fetiță. Ne-am dat seama că nu are unde locui și că trăiește în stradă. Avea 16 ani și jumătate. A venit să-și facă programare la medicul ginecolog, la recomandarea prietenei sale, o copilă de la orfelinat, cu retard mental. Și atunci am conștientizat că dacă prietena ei s-a simțit în siguranță, că ne-a perceput ca pe niște amici și că a primit ajutorul de care avea nevoie, trebuie să fim mândri de reușitele noastre, chiar dacă nu întotdeauna sunt evidente”, a conchis Galina Leșco.